top of page

Aangenaam Bloemwijk
Door
Loes van Genderen - Algemeen concept en projectleiding
Ellen Werink - ontwerp en uitwerking Bloemwijktegels
Catie Bakker - ontwerp en uitwerking gezamenlijk kunstwerk
Josef Ali - projectondersteuning en ontwerp
​
Het project
De karakteristieke Alkmaarse Bloemwijk staat op het punt om gesloopt te worden. De huizen bleken namelijk niet geschikt om te verduurzamen. Voor de bewoners van Bloemwijk betekent dit dat ze hun oude plek, waar sommigen tientallen jaren woonden, achter zich moeten laten. Tijdens de overgang van de oude naar de nieuwe Bloemwijk komen veel oude voorwerpen, verhalen en herinneringen van zolder. In het project ‘Aangenaam, Bloemwijk’ worden in vier maanden tijd deze voorwerpen, verhalen, herinneringen verzameld en worden ze samen met bewoners omgezet tot een kunstwerk dat een plaats krijgt in de nieuwe wijk.
​
De kunstenaarsgedachte
​
Mensen bouwen, vaak onbewust, een band op met voorwerpen in hun omgeving: een oude kast de al vele generaties meegaat, of een bankje in de voortuin waar buurtgenoten elkaar vroeger altijd ontmoetten. De kern van het werk van Catie Bakker als kunstenaar ligt bij het gevoel dat mensen hebben voor deze voorwerpen. Zij vertaalt dit gevoel naar een kunstwerk, door deze spullen te vernietigen en iets nieuws te laten ontstaan van het materiaal. Samen met bewoners gaat Catie aan de slag om deze voorwerpen om te zetten in een nieuw, gezamenlijk kunstwerk. Hiermee vindt er een transitie plaats van vorm, esthetiek, functionaliteit en waarde en wordt de liefde die mensen hebben voor hun voorwerpen uit de oude Bloemwijk, doorgegeven aan de nieuwe wijk.

Oude architectuur en herinneringen op een tegeltje
​
Sociaal ontwerpers Ellen Werink en Josef Ali hebben de architectonische elementen die de Bloemwijk volgens haar bewoners zo speciaal maakt, vastgelegd op zes unieke ‘Bloemwijktegels’. Op deze tegels kunnen bewoners hun herinnering van de oude Bloemwijk vereeuwigen. De tegeltjes krijgen zowel in de huizen als in de openbare ruimte een plekje in de nieuwe wijk. Met de Bloemwijk bakfiets trekt het ‘Aangenaam, Bloemwijk team’ de wijk door om herinneringen en verhalen van de oude wijk te vereeuwigen op deze tegels en gaan zij met bewoners in gesprek over het leven in ‘de Bloemwijk van de toekomst’.



Digitale Bloemwijk bundel
De tegeltjes en verhalen zijn samengevoegd in de Bloemwijk bundel. Deze bundel is uitgedeeld aan de bewoners van Bloemwijk. Het digitale bestand is hieronder te bekijken.
​
"Studio Aangenaam is een team wat hard werkt, veel initiatief neemt en met leuke ideeën komt. Zowel de corporatie als de bewoners bewonderen de bijdrage en inzet van Studio Aangenaam. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog vaker met elkaar samenwerken."
​
Bewonersbegeleider Bloemwijk Van Alckmaer
Review
Met dit project stonden we in de finale van de 'leefbaarheid innovatie challenge 2020' van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
​
'Aangenaam, Bloemwijk' wordt mogelijk gemaakt door:

bottom of page